
Hai că după 2 luni de stat aici, am și reușit să termin un articol pe care l-am început pe la începuturi.
Pe foarte scurt și de la început: în primele trei săptămâni am avut senzația că sunt într-o sărbătoare continuă. La câteva zile după ce am ajuns a fost hramul Mănăstirii Sf. Maria Egipteanca unde stăm când suntem în Uganda și oamenii erau în pregătiri.
Apoi au început pregătirile pentru Paște.
Când spun pregătiri, mă refer la treburile alea gen, curățenie în fiecare colțișor (am avut de tăiat cu un cuțit buruienile dintre niște pietre), plus momente artistice de pregătit.


Dacă e ceva la ce sunt buni africanii, e asta. Măi, știu să celebreze. E cultura lor. Să se bucure, să danseze, să cânte. Mai ales într-un context eîn care când e școală, păi e școală și atât. Ca să vă faceți o idee, programul copiilor din Uganda în timpul școlii e cam așa:
05:00 – trezirea
05:00 – 07:00 – treburi de casă: curățenie în curte, în camere și altele de genul
07:00 – 10:00 – ore
10:00 – 11:00 – pauză mic dejun
11:00 – 13:00 – ore
13:00 – 14:00 – pauză prânz
14:00 – 17:00 – ore
17:00 – 19:00 – vin acasă, își spală hainele din ziua respectivă plus altele prin camere/curte, apoi cina
19:00 – 21:00 – înapoi la școală pentru “preps”, zic ei, care înseamnă practic citit sau de făcut exerciții extra. Nu e opțional. Totuși, cei mici (până în 9 ani), termină pe la 14, 15.
Nu există pauze între ore, oficial, însă până se face schimbarea, au câteva minute în care mai zburdă prin curte. Ora durează o oră și 20 de minute.
Si merg la școala și sâmbăta. Până pe la 14, apoi vin acasă și la 19:00 se duc iar la preps.
So, în contextul ăsta, când e școală, nu prea mai e timp de altceva și e focusul pe asta, iar când sunt ceva sărbători, se bucură toată lumea de numa’.
Pe lângă asta, să nu uităm că ai noștri copii de la orfelinat sunt artiști în toată regula. Cu mers la competiții, apărut la televiziunea națională, etc.
Chiar săptămâna ce vine, pe 9, au o competiție unde au de pregătit 5 momente! Repetă de dimineața până seara.
Am reușit totuși să negociez ca sâmbăta și duminica să fie “ai mei”, toți, ca să ne uităm la film. Că în rest, în weekend, au o grămadă de treabă. Duminica ce e mai liberă și petrecem mai mult timp. Chiar și așa, eu mă duc acolo și stau cu ei în timp ce își fac treaba.


Ce fac eu cât sunt ei la școală? Well, am început o colaborare cu cei de la http://www.penman.ro (check this out. E super tare platforma) pentru a pune bazele departamentului de vânzări plus una alta pe aici – drumuri pe la bancomat, cumpărat chestii, etc. Când ieși în oraș, ieși, dar nu mai știi când te întorci. Pur și simplu așa funcționează lucrurile aici. Ugandan time.
Între timp, se lucrează la bucătăria de afară, la paturi și la rezervorul de apă potabilă. Tare sper ca zilele astea să fie gata, mai ales rezervorul care e prioritatea nr. 1. Până atunci, așteptăm.


Vă mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul. Voi face la un moment o “listă” cu toate ce le-am făcut pentru a vedea voi, tot ceea ce ați reușit să faceți.
Eu sunt un mesager, omul de pe teren care vine și face toate aceste lucruri doar datorită vouă, pentru că aveți încredere în mine, în noi.
Nu că aș vrea să îmi minimalizez rolul pentru că știu că e teamwork aici, însă doar vreau să înțelegeți cât de mult contează fiecare leuț și share pe care îl oferiți.
Mai am o lună aici și simt că acum pe final, parcă încep să văd din ce în ce mai multe nevoi. Mi-aș dori să le putem lua lucrurile de bază cum ar fi:
⁃ gălețile pe care le folosesc ca să se spele
⁃ chiloți – au câte 2, 3 perechi numa’ și alea de mult timp
⁃ Jellicans – chestiile alea galbene în care cară apa
Și dacă am reuși să le luăm și papuci de ăia de umblă prin curte cu ei, ar fi vis. Da’ mai întâi – gălețile și chiloții.
Așadar, dacă vreți să mai ajutați, mno, feel free. Eu ce am ce face cu orice bănuț îmi trimiteți 😁
Conturile în care se poate dona:
RO33 BTRL RONCRT 0626 9638 01/0741544992 – Mihaela Enea
RO70 INGB 0000 9999 0705 2618 – Mihaela Enea
GB36 REVO 0099 7039 0897 49/0741544992 – Mihaela Enea
PayPal – mihaelaenea17
Și bă. Oricât v-aș zice, nu e suficient. Da’ mulțumesc. Din suflet. Vă mulțumesc că sunteți și că în ciuda a tot ceea ce se întâmplă acum în lume, voi alegeți să donați și în partea asta.
Mulțumesc! Mulțumesc! Mulțumesc!
