Ce facem în Uganda de data asta?

Oameni, here we go again!

În aprilie 2022 plecăm iar la copii. Dacă reușim să strângem fonduri, bineînțeles, că încă n-am ajuns la nivelul la care putem susține câteva mii de euro bune noi, cei care vrem să ajungem la ei. Se va întâmpla, în viitor, când vom avea gata ONG-ul (soon!❤️) și vom putea scrie proiecte și atrage fonduri, însă mai avem un piculeț.

Dar chiar și așa, vom avea nevoie de voi. Tot timpul. Pentru că ne dorim să facem lucruri mari acolo și pentru asta e nevoie de susținere continuă.

Ce facem de data asta?

Dacă în dățile trecute sor-mea era coordonatoarea grupului, de data asta merg pe barba mea. Eu și Anca ne ocupăm de tot procesul. Strângere de fonduri pentru toată călătoria, acte, conținut, recrutare oameni, etc. Deci, cu atât mai mult avem nevoie să vă știm cu noi 🙂

Eu vă spun care-i planul, dar cum socoteala de acasă nu se pupă cu aia din târg și mai ales în Africa, unde timpul este relativ, vom vedea la fața locului ce se va întâmpla.

Ideea e că, până la finalul anului vom avea gata ONG-ul. Când vorbesc la plural, mă refer la Anca Szilagyi, prietena și viitoarea mea cumnată și Florin Enea, fratele meu.

(Tot ce înseamnă postări pe Facebook și Insta, inclusiv grafica, să știți că Anca e șmechera care face lucrurile astea. Așa-i că-i bună?)

Având gata ONG-ul pe care vrem să îl creștem pentru ei, pentru a aduce fonduri, pentru a face tot felul de programe în timpul anului prin care oamenii să meargă și să facă diverse lucruri cu oamenii de acolo, vrem să facem o mapare mai clară a nevoilor pentru a vedea care sunt cu adevărat nevoile lor pentru a putea veni cu soluții adaptate mediului lor și nu cu avioane pe care le avem noi în cap și pentru ei n-ar avea sens.

În sensul ăsta vom avea discuții cu oamenii de la mănăstire, de la orfelinat, de prin sat și alți actori importanți din comunitate.

Focusul e pe orfelinat, pe copiii de acolo (80+) și cum putem să le oferim un viitor mai bun într-o țară care nu oferă chiar multe șanse. Cum lipsa oportunităților este în sine o oportunitate, vom vedea cum putem face sens din asta și ce au nevoie ei, ca viitori tineri și apoi adulți în lume.

Detalii organizatorice:

Unde stăm?

Cât stăm?

 • eu voi sta 3 luni, din aprilie până în iunie, ceea ce înseamnă că în perioada asta, dacă vreți, puteți veni la mine
 • Anca va sta de pe 1 aprilie până pe 28, 29 aprilie și în perioada asta ne dorim să facem câteva activități cu copiii.

În principiu, noi am vrea ca în perioada asta, 1-28 aprilie, să fim un grup mai mare (max 8, pentru că asta e capacitatea de cazare).

Cine poate veni?

Depinde.

În primul rând, o persoană care și-ar asuma așa ceva, e important să știe că:

 • Se va spăla la găleată;
 • Va dormi cu alte 2 persoane în cameră;
 • Își va spăla hainele singură, la lighean;
 • E dispusă să facă treburi casnice, de ajutat prin curte și pe lângă casă;
 • Va fi predispusă la malarie. E tratabilă, în cazul în care o ia. Eu am avut, and I’m still alive :);
 • Sprayul anti-țânțari va fi parfumul ei zilnic;
 • Trebuie să facă vaccinul pentru prevenirea febrei galbene;
 • Trebuie să facă vaccinul împotriva COVID-19;
 • Să fie team player. Mergem acolo ca echipă;
 • Să aibă fonduri pentru plata biletului de avion și mâncare – ~1300 €. Și dacă cineva chiar își dorește și singurul motiv sunt banii, putem susține în crearea strângerii de fonduri în micro-comunitatea proprie. N-am nici un dubiu că se va aduna suma necesară, ba chiar în plus. Dacă îți dorești, restul e cancan.

În al doilea rând, e important să-ți pese și să înțelegi faptul că mergem acolo la niște copii cărora vrem să le acordăm atenția și iubirea noastră. Îi vom lăsa să ne atingă, ne vom juca cu ei, vom dansa, ne vom uita la filme, îi vom ajuta să își spele hainele, să facă curățenie și altele asemenea.

Încă un lucru important de știut este că nu vom sta toată ziua cu copiii. Mai ales dacă nu îi prindem în vacanță și ei vor fi la școală de la 7 la 17. Noi am planificat în așa fel încât atunci când am fi grupul mai mare, să îi prindem în vacanță, însă nu vom ști decât în ianuarie 2022 exact, dar again, fără prea multe așteptări pentru că timpul este o noțiune abstractă la ei.

Ce vom face noi între timp va fi să explorăm și să încercăm să înțelegem ce putem construi cu sens acolo, pentru un viitor mai bun. Un exemplu bun ar fi: să improvizăm niște dușuri. Cumva. Nu știu cum. Nu mă duce mintea. Dar știu că sunt oameni pe care i-ar duce.

De câți bani avem nevoie?

Știu că vreți o sumă exactă, dar sincer n-am cum să fac asta. Voi fi mai organizată de data asta și voi face un excel corect corespunzător (se știe!) în care voi monitoriza cheltuielile ca la următoarea plecare să îmi fie mai clar, însă acum nu o pot face. Sunt foarte multe cheltuieli. Noi ne vom descurca cu cât adunăm. Cu cât adunăm mai mult, cu atât vom face mai multe. În mare, principalele costuri sunt:

 • mâncarea – care presupune câteva mii de euro. Când spun mâncarea, nu mă refer doar la cei care vom sta acolo, ci la toată lumea de la orfelinat. Aici, un real ajutor ar fi susținerea pe termen lung de pe Patreon pentru că deja sunt 300 și ceva de euro care se strâng automat, lunar și “ne putem lua de pe cap” cheltuiala asta cât am fi pe “teren”. Mai mult decât atât, va fi mult mai simplu să țin legătura cu voi;
 • transportul – aici deja va fi dificil pentru că nu avem la dispoziție mașină și va fi nevoie ca la fiecare transport să închiriem și mașină și șofer și se vor duce și aici câte sute de euro, cel puțin. Până o să reușesc eu să atrag vreo sursă de finanțare ca să iau o mașină și autobuz pentru copii, mai durează :);
 • medicamente – ne dorim să avem măcar 1500 de euro pentru medicamente, tratamente și spitalizări. La 80+ copii, imaginați-vă ce e acolo. Numai dacă se îmbolnăvesc 3 copii deodată de malarie se duc câteva sute de lei pe tratamente. Și se îmbolnăvesc;
 • de-ale casei – nu le mai înșir aici, dar ce menționez totuși, sunt prosoapele. Chiar mi-aș dori să le luăm prosoape de corp. În nici una din dăți n-am reușit asta pentru că au fost alte priorități, dar parcă aș vrea eu așa, să le fac moftul ăsta….;
 • ieșiri copii – ne dorim să facem ieșiri cu copiii – la un parc de distracții, la o piscină, prin oraș. Vom vedea la fața locului. Și aici vorbim de câteva mii pentru că vorbim de 80+ copii;
 • haine – data trecută le-am luat hanorace și încălțăminte. Fiecare copil a primit hanoracul care putea să fie al lui și nu trebuia să caute să împrumute atunci când era răcoare. Poate reușim și de data asta să le mai luăm ceva;
 • altele care nu îmi mai vin acum în minte.

Știu că oamenii au nevoie de lucruri concrete. Și sunt sigură că vor veni.

Momentan, apelăm la încrederea voastră pentru a ne susține să ajungem iar la ei și să mai punem o cărămidă la viitorul lor. Vă reamintesc faptul că prima dată am plecat la ei în 2019 și a doua oară în 2020. În 2021 nu s-a putut pentru că…pandemie. Dacă vreți să citiți mai multe despre primele experiențe, blogul meu e la dispoziția voastră și bineînțeles, chiar eu. Îmi știți Facebookul, Instagramul, numărul de telefon, deci pentru orice întrebări, I’m here.

Vă sunt mega recunoscătoare pentru tot sprijinul de până acum și nu știu să vă spun de unde știu, dar eu am încredere că susținerea voastră va fi răsplătită. Ce pot să vă spun totuși, este că banii voștri ajung la copii într-o formă sau alta și că tot ce îmi doresc este ca visul meu și ceea ce îmi doresc să construiesc să devină realitate cât mai repede și știu că asta se poate întâmpla doar împreună, implicându-se fiecare cum poate.

Tot ce am reușit până acum, am reușit împreună: sute de lei strânse în doar câteva ore când am apelat la voi în diferite situații; mii de euro strânse pentru a reuși eu să plec acolo și să fac ce am făcut în 2020 și cea mai recentă, 8467 de euro ”transformați” în mâncare pentru copiii de la orfelinat și pentru plata salariaților. De un an de zile noi facem asta. Îi obișnuim pe copiii ăștia că mâncarea este o normalitate și mai mult decât atât, că mâncarea diversificată e o normalitate. Și am încredere că putem susține normalitatea asta mult timp de acum încolo.

În articolul ăsta spuneam că voi aduna 1 miliard de euro pentru Africa. La un moment dat. Îl vom aduna. Și voi reuși asta doar pentru că vă am pe voi, cei care mă susțineți și care mă încurajați în atât de multe și diverse feluri.

Cu mare recunoștință,

Miha

Ne puteți urmări activitatea pe Patreon:

www.patreon.com/mihaelaenea

(Această susținere este mega valoroasă pentru că ne va ajuta extrem de mult cât vom fi acolo în ceea ce privește mâncarea și plata salariaților pe care noi deja o asigurăm de un an de zile și nu aș vrea să întrerupem acest lucru. Mai avem nevoie de vreo 50/60 de susținători ca să avem asigurată pe fiecare lună aceste lucruri. Este o sumă lunară care se va lua automat din contul vostru și poate fi întreruptă în orice clipă doriți)

Pe pagina de Facebook When in Monde

Unde postăm constant și orice share este o oportunitate. N-aveți idee de unde apare cineva care vede postarea, rezonează cu cauza noastră și vrea să doneze. Din experiență vă spun că avem mulți susținători pe care i-am strâns în urma share-urilor voastre. Oameni pe care nici nu îi cunosc, dar au rezonat cu cauza și au devenit susținători lunari sau constanți.

Și ne puteți susține financiar în conturile:

PayPal – mihaelaenea

Sau prin conturile noastre:

Revolut: GB36 REVO 0099 7039 0897 49/ 0741544992 – Mihaela Enea

ING: RO70 INGB 0000 9999 0705 2618 – Mihaela Enea

Revolut: RO10 BREL 0005 5034 4227 0100 – Anca Elisa Szilagyi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s