Dacă te întrebi ce-ai putea face în Bacău când vii acasă

Photo: aviontourism.com

Later edit cu recomandări de la oamenii care au citit articolul 🙂

Vă anunț de la început că ăsta este un text pentru cei care vor să mai dea o șansă sau milioane de șanse Bacăului, dacă trebe, și NU celor care știu doar să spună ce de căcat e Bacăul, n-ai ce face în Bacău, câte chestii lipsesc, câte chestii avem nevoie și mai ales, preferata mea, că le pare rău că au rămas în orașul ăsta gri, urât, murdar în care nu se întâmplă nimic.

Pentru cei care vreți și puțină viață în viața voastră și locuiți în Bacău sau pentru cei care sunteți din Bacău și veniți din străinătate cu prieteni cărora poate vreți să le arătați orașul vostru, m-am gândit să scriu despre câteva locuri în care ați putea merge, ce mai e nou în Bacău și câteva pagini de unde puteți afla ce se mai întâmplă în oraș.

Este pură proactivitate pentru că în ultimii ani am devenit foarte locally și văd Bacăul cu alți ochi. Pe lângă asta, am fost roboțelul ăla clasic de lucra de la 8 la 18 și apoi ajungeam acasă și aș fi vrut să fac ceva dar nu prea aveam ce, pentru că, din bula în care eram eu, ”nu se întâmpla nimic în Bacău”. Și-am fost și eu la timpul meu hateriță cu privire la Bacău, mai ales după ce m-am întors din Cluj. 

Și săptămânile trecute m-am întâlnit cu un prieten pe care nu l-am mai văzut de o grămadă de timp și a spus că vrea să vadă ce mai e nou prin Bacău și că pur și simplu, vrea să se plimbe să vadă Bacăul. El locuiește în București de ani buni. 

Și-am început să ne plimbăm. Am pornit din Parcul Cancicov dar ne-a prins ploaia și am stat la o poveste la Lake House. 

Lake House este un local deschis unde era lăcușorul acum muuulți ani care a devenit într-un timp loc de dat cu skate și role și loc de joacă pentru copii. Au umplut cu apă din nou și practic, unde era foișorul, acum este localul. Este și mai mișto dacă prinzi loc chiar lângă apă pentru a te bucura de priveliște în toată splendoarea ei. Vezi apă, verdeață și oameni care se plimbă liniștiți prin parc. 

Photo: Pagina Fb Lake House

După ce s-a oprit ploaia, am mers să-i arăt muralele de pe Teatrul de Vară realizate de Obie și de Iluc. Indiferent de gusturi, merită văzut. Aici, să știți că partea din față are o murală și partea din spate, restul clădirii, are altă murală. Ambele lucrări au fost realizate în cadrul evenimentului Street Delivery Bacău.

Cea mai mare parte a clădirii este realizată de ObiEeee Platon la prima ediție de Street, în 2017:

Photo: This is Bacau
Photo: This is Bacau

iar partea din față este realizată de Iluc la a doua ediție din 2018. Ambele murale fac parte din proiectul ZidArt.

Photo: Pagina Fb Street Delivery Bacau

Acum, orice depinde de gusturile pe care le avem fiecare. Mie imi plac ambele lucrări supeeeer mult. La lucrarea lui Obie, este un punct din care puteți vedea lucrarea din cel mai bun unghi. Uitați-vă după un cerculeț pictat cu portocaliu (parcă), paralel cu fiecare mască. 

După asta, continuați pe Aleea Parcului pentru a vedea murala de la capătul străzii cu Mircea Cancicov. A fost realizată tot în cadrul primei ediții Street Delivery, în 2017, de Lucian Sandu Milea

Photo: Pagina Fb ZidArt

Aaaa. Și atât Obie cât și Lucian sunt băcăuani 🙂 Iluc este din Iași.

Puteți merge înspre Catedrală. Faceți o oprire mai întâi în Parcul Trandafirilor și vă amintiți vrute și nevrute pe acolo iar apoi puteți merge să vizitați Catedrala și o să observați noul părculeț care s-a finalizat acum câteva luni dimprejurul Catedralei. 

Photo: Pagina Fb Cosmin Necula

Tot în aceeași zona mai e un parc căruia i se spune în popor, Parcul Catedralei. Acum, no. Nu știu dacă să spunem că avem două Parcul Catedralei sau avem un Parcul Catedralei cu o extensie. Ideea e că mai aveți pe acolo prin zonă o porțiune de parc.

Dacă ați făcut liceul în Vrănceanu, numai bine vă amintiți și de liceu. Dacă nu, cum ar fi să faceți o plimbare până la liceul la care ați învățat? 😀

Dacă vă e dor de-a dreptul de Bacău, puteți continua înspre Piața Mare și să intrați efectiv în piață, să vă mai amintiți și de pe acolo câteva chestii. Eu am făcut asta și a fost chiar interesant. Nu mai fusesem în piață de o grămadă de timp și a fost mișto să-mi amintesc cum atunci când eram noi mici, piața era un loc atât de frecventat. Și nu mă refer doar la mâncare. 

Puteți continua către Biserica Precista și să o vizitați apoi să mergeți la ruinele de acolo – ”Curtea Domnească”, reședința lui Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare.  Aici, same story. N-am mai fost de prin clasa a 12 – a și e atââât de fain. 

Photo: 365romania.ro

După asta, noi am mers înspre Stadion. Am ajuns în zonă și ne-am uitat la ce a mai rămas din muralele realizate în cadrul evenimentului Zid Art din 2017. Nu mai e mare lucru însă puteți arunca o privire. Unele încă se mai văd destul de bine. Nu am găsit poze, așa că vă las un scurt filmuleț. De la minutul 1.45 puteți vedea strict lucrările.

Ce-ați mai putea vizita în Bacău? 

Muzeul de Istorie, care e vis-a-vis de Biserica Precista 

Photo: cmiabc.ro – Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău

Casa Memorială”George Bacovia”, care e la capătul Băncii Naționale, la intersecția care duce înspre Statuie

Photo: bacaulturistic.ro

Muzeul de Știinte ale Naturii, care e la Biblioteca Județeană (în Parcul Cancicov)

Photo: Inima Bacaului

Observatorul Astronomic care e pe strada Ion Ghelu Destelnica 8. Nu știu exact cum să explic. Cred că e prin zona aia cu RMB. Dar google it pentru a fi siguri.

Photo: Pagina Fb Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau

Și poate vreți să mergeți și la Vivariu. Același de prin zona Pieței Mari.

Photo: unupetrotus.ro

Dacă vreți să ieșiți din Bacău, ați putea merge în Slănic Moldova, la Salina Târgu Ocna și poate chiar să mergeți înspre Chei.

Un cititor recomandă să se viziteze și Castelul Ghica de la Dofteana. Dacă sunteți prin trecere, puteți trece și pe acolo. Tot el ne anunță că podul peste Trotuș de la Onești este în lucru deci se va face ocol pe la Comănești.

Am primit ca răspuns la articol și informația că o plimbare în pădure la Mănăstirea Cășin care e la 15 km de Onești este ceva ce merită și apoi să savurați o supă de pește La Michele. Aceeași persoană a spus și de o panoramă a Bacăului de pe dealul Măgura. Și da, confirm. E fantastic 🙂

Cu siguranță mai sunt și altele dar dacă nu am fost la ele, nu prea aș ști să spun. 

Asta-i cu vizitatul. Să trecem la localuri 🙂

Just to be sure, reamintesc că ăsta este un blog și vorbesc strict din perspectiva mea și ce îmi place mie. Urmează să trec o lista cu localuri și asta chiar e ceva subiectiv :))

La localuri, situația ar fi cam așa…

Din cele pe care le cunosc și le frecventez sau le-am frecventat la un moment dat și am experimentat specificul locului:

Ăl mai șmecher din oraș pentru mine, preferatul meu – Snobbish Burger și se află pe Banca Națională. Aici, specialitatea sunt burgerii dar găsiți și costițe, salate și altele. Cartofii sunt tăiați de mână și sunt foooarte buni iar sosul casei este CEL MAI BUN. Aici au și vegetarienii ce mânca 🙂

Photo: Pagina Fb Snobbish Burger
Pagina Fb Snobbish Burger

Ei sunt preferații mei pentru că pe timpul verii, fac tot felul de concert live în grădină sau tot felul de evenimente și se crează o atmosferă mișto rău. Și ce vorbesc? Ei au făcut și în iarnă un concert în grădină :))

Altceva Caffe – vis-a-vis de mall. E….altceva. Cum să vă zic? Au tot felul de chestii naturale, veggie. Și de mâncare, și de băut. Tre să gustați voi. Și e și atmosfera foarte faină. Oamenii de acolo îți explică tot ce ai nevoie, cu ce îți prepară, care sunt avantajele. E o adevărată experiență, credeți-mă :))

N-am găsit poze cu localul propriu zis așa că m-am reprofilat.

Photo: Pagina Fb Altceva Caffe
Cam așa se joacă ei.
Photo: Pagina Fb Altceva Caffe

Berăria Valhalla – e chiar în centru. Aici, ce să zic? Au mâncare autentic românească. Terasa lor e foarte mare și faină. Ca entertain ei sunt pe partea asta de trupe, de genul: Bucovina & Focuri, Bosquito, Celelalte cuvinte, Sarmalele Reci, The Mono Jacks și altele precum și staaaand uuuup comedy 😀 Șiii, papanașii imeeeenși dar atâât de gustoși. 

Photo: Trip Advisor
Photo: Pagina Fb Beraria Valhalla

Irish Pub – e pe Banca Națională. N-am mai fost de mult, dar aici, din ce îmi amintesc e mișto muzica sau cel puțin, era pe gustul meu și ma trezeam fredonând de multe ori și e genul ăla de pub, Irish :)) Cam atât am de zis aici.

Photo: Trip Advisor

Berăria cu Noroc – e la Cora. Un pub mișto. Nu știu ce să zic mai mult de atât. E un pub care pe mine mă duce înspre zona aia de americăneală, înăuntru dar mâncarea e tradițional românească. E faină atmosfera.

Photo: irestaurant.ro
Photo: irestaurant.ro

Acum, o parte din localurile în care am fost de prea puține ori și n-as ști să zic prea multe din experiența proprie dar sunt în Bacău, și-s frecventate. O sa google și eu să pot să dau măcar o idee. Dacă nu știu ce să scriu, o să spun unde se situează pentru a avea măcar o idee de zona în care se află.

Mauro’s Pub & More – pe Banca Națională. Din ce văd din eventurile de pe Facebook, ar cam fi: Mircea Baniciu, Cargo, Direcția 5, Timpuri Noi etc. și stand up comedy. Fain. Habar nu aveam că au atâtea chestii. 

Photo: Pagina Fb MAURO’S Pub & More

The Mansion – e în zona liceelor Alecsandri și Saligny și lângă Centrul de Tineret Bacău 😀  The Mansion, în viziunea mea, te duce în zilele de epocă. E foarte mișto amenajat. 

Photo: Pagina Fb The Mansion Bacau
Photo: Pagina Fb The Mansion Bacau

Oliv Cafe – vis-a-vis de Kauflandul de pe Milcov. Un local care îți dă senzația de acasă. 

Photo: topcitycard.ro

Cafe Du Theâtre – lângă Teatrul Municipal Bacovia. Interiorul este fain. Merită să mergi la o cafea într-o dimineață. 

Photo: Pagina Fb Café du Théâtre Bacau

Boulevard – e la Tic-Tac. Langă McDonalds

Pagina Fb Boulevard 18
Photo: boulevard18.ro

Bacchus Bistro Chic – prin zona Parcul Trandafirilor. Servirea e foarte profi.

Photo: Pagina Fb Bacchus Bistri Chic

Gourmet Pizza – e tot prin zona mall-ului. Cică au o pizza demențială acolo. N-am găsit poze 😦

Cam astea îmi vin în minte. Cu siguranță am omis câteva pentru că nu le frecventez dar cred ca e suficient să știi pe unde să te învârți prin Bacău.

Aaa. Și nu în ultimul rând, dacă vreți să beți o cafea ca la mama ei, Mau Cafe face o cafea, oioioooi. Bună rău. Deci, orice ar fi și oricât ați sta în Bacău, musai de mers la Mau să vă luați o cafea sau ce vrea sufletul vostru. Dacă nu beți cafea, poți lua un suc sau altceva. Găsești sigur ceva pentru tine acolo. 

Photo: Pagina Fb Mau Café

În ceea ce privește paginile care vă pot ajuta să vedeți ce se mai întâmplă prin Bacău, cu riscul de a-mi primi o tonă de hate, o să recomand câteva pagini care mi se par mie că au conținut relevant. Înafară de câteva pagini pe care le știu în mod direct, am căutat ”Bacău” în bara de la Facebook și m-am uitat la paginile care mi-au apărut.

Federatia Tinerilor din Bacau – în principiu evenimentele care se întâmplă în Bacău și oportunitățile pentru tineri

Zvelt.ro – aici sunt o mână de tineri care fac tot posibilul să ne țină la curent cu ce se întâmplă prin Bacău

Am plecat din Bacau, dar am rămas din Bacău – aici se dorește crearea unei comunități prin care cei plecați în ”afară” să simtă că aparțin în continuare comunității din care au plecat

This is Bacău – asta e pentru sufletul tuturor băcăuanilor. E o pagină în care sunt adăugate constant poze de prin Bacău. Și ce poze!

I love Bacau – știri

Ziarul de Bacau – știri

Desteptarea – știri

Bacău Net – știri

Euro TV Bacau – știri și TV

Sport24Bacau – știri din sport

Mesagerul FM Bacau – știri și radio

Și vă recomand să dați like și paginii de Facebook a Municipiului Bacău și a Consiliului Județean Bacău. Indiferent de orice, sunt instituțiile publice ale orașului și mai comunică și ei informații pe Facebook.

Tocmai ce am descoperit că cei de la Jurnal de Bacău au singura camera web live din Bacău. Foarte tare. Dacă vreți să vedeți ce se întâmplă acasă – https://jurnaldebacau.ro/webcam-live-bacau/ 

Dacă am omis vreo pagină, local sau orice altceva, n-am făcut-o din răutate sau din cauza unor interese oculte ci doar nu mi-au venit prin minte 🙂

Acestea fiind spuse, sper să ajute și dacă dorește suflețelul vostru, puteți da sfoară în țară, poate sunt și alții care vin acasă zilele care urmează și ar vrea să vadă ce ar putea face în Bacău. 

8 comentarii

 1. Cum ma asteptam,aceleasi chestii.Ai povestit totul frumos si concret,dar ai realtat totul ca unei perosane care nu traieste in Bacau si vrea sa il viziteza(ca un turist).Da,ai unde manca in Bacau,dar altceva nu ai ce sa faci.Sunt mai multe chestii in Bacau decat mancare,si 2-3 muzee,continua sa cauti

  Apreciază

  • Ai dreptate, sunt multe alte lucruri pe care le poți face în Bacău însă mi-am dorit să mă adresez în principal oamenilor care se reîntorc în țară și vor să vadă ce mai e prin Bacău sau oamenilor care vin pentru prima dată. Aș fi lungit foarte mult articolul (care este deja lung) dacă aș fi adăugat și altele. În principiu astea sunt lucrurile care te interesează când vii într-un oraș pentru câteva zile.

   Dar mulțumesc pentru feedback. Mă gândeam să scriu un articol și despre câte lucruri sunt de făcut în Bacău pentru că sunt mulți băcăuani care nu știu ce alternative de petrecere a timpului liber ar avea în Bacău, înafara de puburi și parcuri 🙂

   Apreciază

 2. Se poate vizita si Castelul Ghica din Dofteana, nu este cine stie ce, dar de o plimbare in drum spre Tg Ocna sau Slanic cu ocolire pe Comanesti, ca nah podul peste Trotusi de la intrarea in Onesti este in lucru.

  Apreciază

 3. Foarte fain articolul, merci! 🙂 O sa-l arat si prietenilor mei care locuiesc in alte tari. Eu sunt in Bacau deja de 1 ani si nu stiam de multe dintre locurile pe care le pomenesti 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s